Правозащитници дават под съд Пловдивския Окръжен съд заради бавенето на делото за чистотата на въздуха под тепетата

mihail_ekimjievПравозащитниците от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека заведоха дело срещу Пловдивския Окръжен съд заради забавеното разглеждане на колективния иск срещу прекомерното, по думите им, замърсяване на атмосферния въздух над Пловдив с фини прахови частици. От Фондацията съобщиха, че като един от ищците по колективния иск, претендират за обезщетение от 1000 (хиляда лева) за моралните вреди от неоправданото, по думите им, забавяне на процеса. “Парадоксът е, че в това безпрецедентно за България дело се наложи да се борим не срещу процесуалните си противници – Община Пловдив и МОСВ, а срещу твърдото решение на Пловдивския Окръжен Съд да смачка делото, въпреки изключителната му обществена значимост и очевидната полза на хората в Пловдив от този иск”, коментира пред F2F TV адвокат Михаил Екимджиев, управител на Асоциацията.

sydebna_palata_plovdiv_lyatoФактите: Исковата молба срещу Община Пловдив и РИОСВ е подадена в средата на септември 2011-та и в Пловдивския Окръжен съд е образувано гражданско дело. Първото съдебно заседание, в което страните правят доказателствени искания, се провежда едва на 31 май 2012 година. След като на 20-ти ноември миналата година съдията-докладчик Мария Златанова се отвежда от делото, досега, повече от 4 месеца след отвода – само поради отводи на съдии от Пловдивския окръжен съд – не е определен съдебен състав, който да продължи разглеждането на делото, твърдят от Асоциацията.

Делото за чистотата на въздуха в Пловдив е за периода 2007-2011 година или казано с други думи – по време на мандата на предходния кмет Славчо Атанасов. В него ищци са частни лица и две граждански организации: Асоциация за европейска интеграция и права на човека и Бизнес-експертен съвет Пловдив. Важно е да припомним за пореден път, че по това дело всички те НЯМАТ финансови претенции към Общината, а се цели тя да предприеме подходящи и ефективни мерки за подобряване състоянието на въздуха.

Дотук това, което се свърши, е, че се допуснаха общо 4 експертизи, поискани от ищците.

Кplovdiv_koli_spirka_sto4na_garaомплексната трябва да търси отговор на въпросите разработена ли е стратегия за доказване ефективността и изпълнение на програма за модернизация на съществуващата тролейбусна мрежа и тролейбусен парк, както и разширяване на мрежата в райони с наднормени емисии на прах и на какъв етап е нейното осъществяване? От какви средства е набрана сумата от 1 194 567 лева, каква част от нея е от субсидии, каква е от компенсации, каква е от общинския и държавния бюджет? Включено ли е в местната система за наблюдение и прогнозиране, замърсяването на въздушния басейн на територията на Община Пловдив замърсяването, причинено от битовия сектор? Как е разходвана по пера за тези дейности сумата от 20 000 лева, включително и каква част от нея е изразходвана за възнаграждения на административните длъжности по проекта?

Какви са извършените ремонтни работи и дейности по поддържане в техническа изправност на настилките на уличната мрежа в Пловдив, за които е разходвана сумата от 22 224 450 лева? Кога е възникнала нуждата от извършване на ремонтни работи и поддържане на техническа изправност за всеки отделен случай и извършена ли е в съответствие с предвижданията за „своевременна” намеса от страна на Община Пловдив? С какъв материал са извършени ремонтните работи и какво представляват материалите „битумна емулсия“ и „чакъл с различни фракции“?

plovdiv_no6ten_002Автотехническата експертиза трябва да се занимава с въпроси, свързани с авто-парка за обществен превоз, както и с организацията на движението. Съдебно-екологичната експертиза пък ще търси отговори за това как се отразява на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици липсата на „зелена вълна“ на светофарите; на използването на твърдо гориво за отопляване на обществените сгради, а така също и ръчното метене на целите улични платна, на тротоарните площи и на откритите обществени места и площади води ли до ефективно за намаляване концентрациите или допринася за увеличаване на вторичния унос?

Сега, след като не е отговорено все още на нито един от въпросите на гражданските организации и на пловдивчани, завели temidaиска, се получава безпрецедентна ситуация: Пловдивският Районен съд ще трябва да преценява накъде да наклони везната на Темида: към обществения интерес за бързото развитие на делото, свързано с въздуха, който се диша в Пловдив или към Окръжния съд, който по презумпция контролира неговите актове.

Какво ще се случи – F2F TV ще следи за вас…

Може да харесате още...