Китайци от Шанхай с интерес към училище за китайски език в Пловдив и директен полет България – Китай

leti6te_plovdiv_01Колко струва и за колко време се изгражда промишлено хале, бизнес сграда, има ли готови производствени, търговски, логистични помещения в „Тракия икономическа зона“? С такива конкретни въпроси членовете на китайска делегация от Шанхай се обърнаха вчера към инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ и на клъстера, който развива мегапроекта „Тракия икономическа зона“.

Начело на делегацията бе Джанг Ченянг, заместник-генерален секретар на Шанхайския клон на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, водеща държавна структура. Визитата в Пловдив се осъществява с помощта на българското Генерално консулство в Шанхай.

Гостите, сред които имаше представители на бизнеса и туризма, се срещнаха с председателя на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов и инж. Пламен Панчев.

Посещението на китайската делегация идва след подписването на меморандума между Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и Китайския Съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънжън, градът, с който Пловдив се побратимява. Споразумението е с цел подпомагане на икономическия и културен обмен и сътрудничеството между двете страни.

„Те дойдоха за конкретни реални стъпки“, подчерта Ангел Христозов. „Подкрепиха идеята за създаване в Пловдив на средно училище за изучаване на китайски език, чийто кадри ще се реализират в проекти в „Тракия икономическа зона“. Коментирахме финансиране за него от тяхна страна.“

Според председателя на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, един от най-важните обсъждани въпроси е откриването на директна самолетна връзка Китай- България. Пловдивското летище е изключително добър вариант, защото има опция и за карго терминал, убеден е Христозов.

 

Може да харесате още...