Клиничната пътека за Муковисцидоза – вече разписана в Проекто-наредба на МЗ

film mukoviscidoza (6)Очакваната клинична пътека Муковисцидоза вече е разписана в Проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба № 40 от 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Министерството на здравеопазването я публикува, Асоциация МУковисцидоза ще се запознае със съдържанието на текста.

Създаването на клинична пътека беше вменено като задължение от Върховния Административен съд, който с решение от 11 октомври 2013-та година потвърди мнението на предходната инстанция, както и на Комисията за защита от дискриминация, че у нас дискриминация съществува по отношение на пациентите с рядкото заболяване Муковисцидоза. Делото стартира през 2008 година и адвокат Снежана Стефанова от Асоциация за европейска интеграция и права на човека, която го водеше, заяви след окончателното решение, че то е уникално за България и българските правни стандарти и условия, защото за първи път хора с рядка болест осъждат МЗ да изработи както клинична пътека, така и да приеме стандарти, осигуряващи непрекъсваем процес на лечение, което означава, че ще трябва да бъдат приети европейските стандарти за грижа.

Новата клинична пътека ще бъде включена в основния пакет дейности, покриван от НЗОК, предвижда проекто-наредбата. И още – ще има процедура за диспансерно наблюдение на болните във функционално обособени центрове. Промените се правят във връзка с очаквания нов Национален рамков договор 2014, съобщават от zdrave.net.

Може да харесате още...