Спешната помощ с повече от 100 оставки, идната седмица се очаква синдикатите да искат оставка на здравния министър

lekari-protest5Повече от 100 медици от Спешна помощ хвърлиха оставки заради уволнния в столицата директор на ЦСМП Георги Пелев. Причина за уволнението стана смъртен случай заради закъсняла линейка. Проблемите са резултат не на управлението на един човек, а заради сбърканата система, смятат разбунтуваните лекари. За пореден път те извадиха на показ ниските си  заплати, недостигащите екипи и лошите условия на труд, заради които в Спешната помощ трудно се издържа. Колегите им от големите градове в страната ги подкрепиха. Идната седмица протестите ще продължат. Възможно е и да се разраснат, тъй като още в деня на протеста на европейските медици 15 май, които нашите подкрепиха, те обявиха, че ще излязат на улицата, ако не се отпуснат допълнителни средства на Здравната каса. Тогава те бяха твърди изчезналите 2 млрд. лева от общия здравен фонд да се върнат на хората. Да се гарантира минимален спешен пакет, а спешните случаи най-после да бъдат дефинирани от изпълнителната власт в лицето на Министерство на здравеопазването. Лекарите напомнят и за ултиматума, гласуван на събора на БЛС, до 30 май  да се оттегли Министерско постановление 94, влязло в сила от 29 април 2014-та, с което се налагат лимити на болниците и се ограничава правото на пациента да избира къде и при кого да се лекува. .

Вчера Орешарски зашви, че Кабинетът все още не възнамерява да прави актуализация на бюджета на Касата, но се притеснява от
преразходите до този момент. Дали в персоналните промени на Правителството, за които стана дума след гласуването на вота на недоверие, ще влезе здравният министър д-р Таня Андреева, обаче, Орешарски не пожела да се ангажира.

Главата й се очаква, обаче, още в понеделник да й поискат синдикатите. По БНТ в петък д-р Константин Тренчев обяви, че преди това ще изнесат данни, за да мотивират исканата рокада.

Позицията на МЗ по конкретния случай в Спешна помощ, който разбуни духовете в отдавна болната ни здравна система, е свързана с одитния доклад в столичната служба, който констатира неефективност на разписаните вътрешни правила, въведените контролни процедури и прилаганата практика. В документа се прави още извод, че пропуските, грешките и несъответствията по отношение на графиците, длъжностните и поименни разписания, както и липсата на стратегия по управление на човешките ресурси не само води до риск от неефективно и незаконосъобразно разходване на бюджетни средства, но и до нарушения.

снимка: архив 15 май 2014

 

Може да харесате още...