Да помогнем на десетокласник от ОМГ „Кирил Попов“ да представи Пловдив и България на Международно състезание в Китай

matematik-HELP32 730 лева са необходими на десетокласника от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ Мирослав Маринов, за да представи елитната гимназия в Пловдив, града под тепетата и България на Международно състезание по математика в Китай от 26 до 30 юли. То ще се проведе в град Чен-ду и за участие в него са поканени 1400-те най-добри математици в ученическа възраст от Китай, Хонг Конг, Малайзия, Сингапур и други азиатски страни.

В предварителния кръг Мирослав не само завоюва златна значка, но и дели най-високия възможен резултат в неговата възрастова група с още един българин, ученик от столичната математическа гимназия.
Това бяха 25 задачи със свободен отговор, които трябва да се решат за определен период от време – 90 мин. или 2 часа, нямам точен спомен, усмихва се пловдивчанинът. Преодолява този етап без особени усилия, въпреки че част от задачите признава, че са били трудни. Чувствам се подготвен и за състезанието в Китай след месец, допълва. То ще е важна международна изява за мен и първата ми извън България. Освен да докажа себе си, ще мога да представя и Пловдив, и гимназията, и страната като цяло.

Въпреки постоянната подкрепа от семейството му и гимназията, в този случай те не могат да помогнат със сумата.
Министерството на образованието и науката има списък от 1, 2 изяви, които финансира целево в нашата област – това са международните олимпиади по математика и информатика, коментира директорът на Математическата гимназия д-р Ивайло Старибратов. По думите му, настоятелството на училището подпомага участието на талантливи ученици във важни състезания, но тази година вече е финансирало 3 деца за изява в Москва и в този момент няма ресурс. Заради това, че не успяхме да съберем средства за 6 ученици и двама ръководители, не успяхме да финансираме и отборите ни за участие в Тайланд и Южна Корея, споделя с горчивина.

От резерва на училищните бюджети Общината в предишни години е отпускала средства, но те отново са за определени национални състезания, обяснява директорът. Търсим спонсори и фондации, но станаха твърде много изявите на нашите ученици в международен аспект и е трудно на всички да се откликва. Считам, че трябва да се помисли за по-сериозна подкрепа на институционално ниво. Тези деца издигат имиджа на България – казва още Старибратов и добавя, че ученици като Мирослав са бъдещето на страната и дори на света.
Освен златните, себърни и бронзвии отличия, получени за последните 2 години, в които се занимава с математика, десетокласникът има и постижения по физика и вече е получил покана от проф. Минчо Балкански да продължи висшето си образование във Франция.

Изкущаващо предложение е, но не съм решил все още – казва Мирослав. И признава, че сега се съсредоточава в най-близката си цел – Чен-ду. За нея се надява да получи подкрепа до края на юни, тъй като до тогава трябва да се регистрира за участие в състезанието.
2 730-те лева, с които ще се платят самолетен билет, престой и административни такси, ще се набират целево чрез сметката на училищното настоятелство на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ като е достатъчно само да се посочи името на Мирослав:

УН „Архимед“ – ОМГ Пловдив
ул. „Чемшир“ 11
IBAN: BG89UNCR763010774195 42
BIC:UNCRBGSF
Уникредит Булбанк

Помогнете, ако можете. Защото талантите на България имат нужда от нас!

Може да харесате още...