21 частни лица и 6 фирми събраха средства за участието на 10-класника от Математическата гимназия в Пловдив Мирослав Маринов в Международно състезание в Китай

matematik-HELP3Десетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Мирослав Маринов ще представи училището си, Пловдив и страната ни на Международното математическо състезание в Китай в края на месец юли с подкрепата на 21 частни лица и 6 фирми. Само седмица след пресконференцията, на която носителят на златна значка от предварителния кръг на надпреварата разказа, че са необходими 2 370 лева, за да замине за град Чен-ду, които нито семейството му, нито ОМГ „Акад. Кирил Попов“ може да осигурят.
Над 10 медии – национални и регионални – се отзоваха на призива ми да помогнат с информация за случая. В резултат – още на следващия ден по сметката на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ започнаха да пристигат постъпления. 21 човека изпратиха лични средства, сред които най-малката сума – 5 лева, ни трогна, разказа директорът на Математическата гимназия д-р Ивайло Старибратов. По думите му, това показва съпричастност на хора, които не разполагат със спестявания, да подпомогнат идеята талантите на България да получават шанс за изява и развитие. Сред шестте фирми, изпратили дарения, три са от Пловдив, другите три – от Свищов, Плевен и София.

matematik-HELP6Семейството на Мирослав благодари на всички, които му помогат да осъществи мечтата си да представи Пловдив и страната ни на първото си Международно състезание, при това в момент, в който се случи трагедията с наводненията във Варна и Добрич.

Мирослав продължава подготовката си и ще използва цялото време до заминаването си, за да усъвършенства точността и бързината си в решаването на математическите задачи. Твърдо е решен да покаже най-доброто от себе си и да представи отлично вече не само училището, града и държавата, а и хората, които го подкрепиха  да се състезава с 1400-те най-добри математици в ученическа възраст от Китай, Хонг Конг, Малайзия, Сингапур и други азиатски страни.

Кампанията за Мирослав се затваря с набрани средства за неговото пътуване и за пътуването на придружител, без който той не може да замине за Китай, съобщи д-р Старибратов. Добрата новина още е, че по сметката на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ освен целевите средства за момчето, през тази седмица са постъпили допълнително около 500 лева от фирми като фонд за бъдещи състезания на ученици от гимназията.

Може да харесате още...